martes, 4 de octubre de 2011

Els romans i l'oci

1- L'amfiteatre 

L’amfiteatre és un edifici ovalat que consta de tres parts bàsiques:
  • La pista (arena) era on es feien espectacles, estava cobert de sorra.
  • El soterrani (fossae) estaven situats sota l’arena i coberts per un empostissat de fusta, servien com a magatzems per als decorats, les gàbies de les feres, els departaments pels lluitadors, etc. Hi havia un sistema de rampes que servia per pujar les feres a la pista.
  • La graderia (cauea) estava constituïda per un sistema de galeries que sostenien i permetien accedir-hi  per unes escales i uns accessos. Estava separada de l’arena per un mur anomenat pòdium. Hi havia una o més tribunes reservades a l’emperador i els grans personatges.





A l’amfiteatre es celebraven diversos espectacles:

  • Les lluites de gladiadors: els gladiadors eren condemnats a mort, també podien ser esclaus castigats pels seus amos o bé homes lliures que no havien trobat un altre recurs per viure. Eren entrenats en unes escoles especials i el dia del combat desfilaven i saludaven l’emperador amb un crit tradicional:  aue Caesar, morituri te salutant. Després es feien les parelles a sorts i començaven a barallar-se. Hi havia uns instructors que vigilaven que la lluita no fos fingida i si calia fuetejaven els gladiadors. El públic cridava i animava al gladiador per qui havia apostat. Quan un dels dos lluitadors es feria alçava la mà per demanar gràcia. L’emperador que portava els jocs decidia segons la opinió del públic. Si havia lluitat bé, la gent aixecava el polze, però si el baixava, el vencedor matava el vençut. Un bon gladiador tenia molts admiradors i podia rebre regals i diners.
  • Les uenationes: eren espectacles d’animals. Feien exhibicions d’animals exòtics, portats de provincies llunyanes.
  • Les naumachiae: eren ofertes excepcionals. Representaven combats navals. S’inundaven les arenes i els gladiadors feien batalles navals històriques.
  • Les execucions: els condemnats a mort lluitaven sense armes amb les feres. S’acostumaven a fer en hores de poca assistència. 


L’amfiteatre de Tarragona

L’amfiteatre va ser construït a principis del segle ll d.C. i va ser reformat el 218 a mans de l’emperador Elagàba. Estava destinat als espectacles violents.  Va ser ubicat fora la muralla, a la vora de la platja, aprofitant un pendent del terreny per recolzar-hi la graderia. Per tant la graderia està en el costat oest retallada en una roca, mentre que la resta va ser construïda per mitjà de caixes massisses. D’aquestes estructures s’han conservat la petita part central del cantó tocant al mar, a l’entorn de l’arc d’accés a la tribuna de les autoritats.La resta de les grades que es veuen en l’actualitat estan reconstruïdes als anys 70. La graderia té una capacitat per a 14.000 persones.

La pista té forma d’el·lipsi de 61’50 x 38’50 metres. Dos soterranis la creuen en angle recte. Avui són visibles però en l’antiguitat quedaven cobertes per l’empostissat. Durant les excavacions s’hi van trobar restes de muntacàrregues que pujaven homes i feres a la pista. Actualment la pista està coberta per ruïnes de dos edificis posteriors. El primer va ser una basílica construïda al segle Vl. Sobre les restes de la mateixa basílica es va aixecar una església romànica de Santa Maria del Miracle al segle Xll. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario