martes, 20 de marzo de 2012

Pompeya - 1a sesió


Mapa de la ciutat antiga:




Temple:


És l’edifici religiós més important de la ciutat, és molt antic. Es va restaurar el segle II aC. Estava envoltat per quatre costats per unes columnes acanalades.
S’alçava damunt un podi al qual s’accedia amb una imponent graderia. Hi havia un altar de marbre, que té una inscripció amb el nom dels quatuorvirs que el van encarregar. 


Basílica:

S’hi administrava la justícia. Té una planta rectangular i tres naus. És un dels exemples més antics d’aquesta mena d’edificis.
L’entrada estava en un dels costats, a l’est, i al costat contrari hi havia el tribunal, on hi estaven els jutges.  



Amfiteatre:


Va ser construït l’any 80 aC. No tenia soterranis sota l’arena. La càvea es divideix en tres graderies, l’última es reservava a les dones. Hi havia forats que allotjaven les subjeccions del velari. 


Teatre:

El cementiri estava a les afores de les muralles. Destaquen la de la porta de Nocera, la de la porta de Nola, la de la porta de Herculano i la porta del Vesubi. En cada un d’aquests llocs cada família construïa la seva tomba. 



Porta:


L’entrada principal és diu Porta Marina. Té dos passos coberts amb volta, un per vianants i un pels que anaven en cavall. Antigament no era l’accés principal de la ciutat.  



Cementiri:

El cementiri estava a les afores de les muralles. Destaquen la de la porta de Nocera, la de la porta de Nola, la de la porta de Herculano i la porta del Vesubi. En cada un d’aquests llocs cada família construïa la seva tomba. 



Termes:


No tenien frigidarium, però tenien el laconicum, una sala amb aire calent i sec, cosa que només tenen aquestes termes de Pompeia.  


Odèon:


Era un teatre petit dedicat a la música. La iniciativa de la seva constitució va sortir de Cayo Quincio i Marc Porcio. Té una forma semicircular sense allargaments. 

martes, 13 de marzo de 2012

Dioses del Olimpio (1)

HEFEST.- Segons tu, doncs, es tracta d’un nen extraordinàriament viu.
APOL·LO.- No només això: a hores d’ara és també músic.
HEFEST.- En què et bases per dir això?
APOL·LO.- Amb una tortuga morta que trobà s’ha fet un instrument musical; hi ha ajustat uns braços, els ha junyit, hi ha fixat unes clavilles, ha col·locat a la part de baix un pontet i l’ha tensat amb set cordes; amb això, Hefest, entona una melodia tan delicada i tan harmoniosa, que fins i tot jo, amb tants anys d’experiència com a citarista, li tinc enveja. Maia diu que no para mai al cel, ni tan sols de nit, sinó que empès per la curiositat, baixa fins a l’Hades, sens dubte per mirar de robar alguna
cosa allí també. Té ales als peus i s’ha fet una vareta de poders màgics, amb la qual guia les ànimes i condueix els morts.

LLUCIÀ, Diàlegs dels déus, 11 (7)



• De quina divinitat parlen Apol·lo i Hefest? De qui és fill?
La divinidad de la ciencia.

Apolo y Hefesto conversan acerca de la inteligencia del hijo de Maya y Zeus, Hermes, que demuestra sus mañas siendo un bebé.
 
• Quins són els atributs d’aquest déu? Quin és el nom de la «vareta de poders màgics» i com apareix representada?
      Las alas en los pies, el gorro que llevaba y el caduceo.
El caduceo

• Quins són els treballs que li estan encomanats a aquest déu? Expliqueu alguna història relacionada amb ell.

Cumplia tareas de mensajero, también es el protector de los viajeros, pastores, oradores, atletas, comerciantes, y hasta ladrones y rufianes.

Cuando la ninfa Ìo, una de las amantes de Zeus, fue atrapada por Hera y puesta bajo la vigilancia del gigante de cien ojos Argos Panoptes, Zeus ordenó a Hermes que robase a la ternera, pero fue denunciado por Hiérax. Hermes tuvo que matar a Argos. Por este asesinato es muy comúnmente llamado Argifontes. En otra versión Hermes salvó a Ío durmiendo al gigante con historias y canciones y decapitándolo entonces con una espada con forma de medialuna. Los ojos de Argos fueron puestos en la cola del pavo real, símbolo de Hera.

• Esmenteu altres personatges mítics relacionats amb la música.

Apolo, Hathor, Sárasuati